tirsdag 31. mars 2009

Dommerutdanning i mentaltesting

Forrige uke var jeg på dommerutdanning i mentaltesting. Kurset gikk over en hel uke, med avsluttende teoretisk og praktisk eksamen. Kurset ble arrangert av kompetansegruppen i mentaltesting i NKK, ved Jan Kristiansen, Ola Valan, Johnny Johnsen og Maj-Brit Iden. Med på kurset var også NKK representant Janne Gregersen.


Teoridelen av kurset handlet i hovedsak om nervekonstitusjonen til hunden, hvordan og hvor måles den i testene, litt om reaksjon/avreaksjon, tilgjengelighet/lek og hundens signaler.


Den praktiske biten av kurset bestod i å dømme hunder, det var veldig bra! Vi var 16 stykker som deltok på kurset. Masse latter og humor gjorde 10-12 timers dager overkommelig...;-)


Dersom jeg består eksamen blir jeg autorisert K-test dommer, og er klar for å gå videre som elev og deretter aspirant ved Funksjonsanalyser og MH, hvor det igjen er avsluttende eksamen før man blir autorisert.


Mental helse på hunder blir av mange oppdrettere nedprioritert, utstillingsresultater er det som teller. Resultatet er at mange hundeeiere sliter med hunder med ulike adferdsproblemer og mye frykt i seg. Og veldig ofte er det hundeeieren som får skylden for dette. De gjorde sånn eller sånn en eller annen gang som ''alle'' vet at man ikke skal gjøre, eller kanskje det var noe de ikke gjorde som de skulle ha gjort... Jeg tror at veien å gå er at mentaltesting blir lett tilgjengelig å være med på, terskelen for å gå på en MH er nok lavere enn å gå på FA, og de ulike raseklubbene bør definere hvor deres rase skal ligge på skalaen. Det vi hadde trengt å definere var hvordan familiehunden skal være, det er tross alt disse det er flest av. Mange brukshunder er nok ment skrudd sammen slik at de også vil kunne tåle trøkket i en barnefamilie, men aktivitetsnivået på de fleste brukshundene er alt for stort for en vanlig famile skulle jeg tro.

Så nå er det bare å vente på sensuren...

3 kommentarer:

Marianne sa...

Er sikker på at du består med glans! Var gøy å være med med Kera, iallefall når det gikk så bra med skuddene :) Skal du hente nurket til påske?? Og hva blir navnet? Kos deg masse, snart er det min tur og.....

Zanto'en sa...

Kjempe spennende, Anette! Krysser fingrene for deg - men tror nok du står med flying colours ;o)
Veldig aktuelle og interessante poeng du tar opp - med din bakgrunn og kompetanse er du i en unik posisjon til å være en bidragsyter og formidler av dette....;o) ;o)

Anette sa...

Håper det! Nurket skal hentes på lørdag:-)) Navnet blir Eskil på stamtavlen, til daglig står det mellom Jeppe eller Sjakk..